Wednesday, April 13, 2011

CHAMPURRADO




Ingredients

1/2 cup fresh masa (corn dough) or 1/2 cup masa flour (masa harina) mixed with a 1/4 cup hot water to blend
2 1/4 cups milk
1 1/2 cups water
1 disk Mexican chocolate  (chocolate abuelita)
3 Tablespoons  piloncillo, chopped or 1/3 cup brown sugar plus 2 teaspoons molasses
1/4 teaspoon crushed aniseed (optional)


Instructions

Place the water and the masa into the jar of a blender and blend until smooth. Transfer to a medium sized saucepan.
Add the milk, chocolate, piloncillo (or sugar, molasses combination) and the aniseed if you wish to use them. Bring the mixture to a simmer, whisking with a molinillo or whisk until the chocolate and sugar is melted and well-blended. Strain the mixture through a medium sieve (optional) and serve hot, in mugs.





Preparar champurrado es facil, rapido y delicioso!
En una ollita agreguen 3 tazas de agua, 3 onzas de piloncillo o panela (o media taza de azucar moreno) una tableta de chocolate Abuelita, canela y clavo de olor al gusto, ya sean enteros o molidos....
Mientras el chocolate y el piloncillo se disuelven, en la licuadora o a mano, mezclen una taza de agua y 1/3 de taza de masa 
AƱadan esta mezcla a la del chocolate ya derretido, batan bien con un batidor de metal, para evitar que se hagan grumos
Cuando ya todo este bien incorporado, agreguen una lata de leche evaporada y una pizca de sal, sigan batiendo constantemente y dejen cocinar por 15 minutos aproximandamente (asegurense de sacar el clavo de olor y la canela si los usaron enteros, pueden colar la mezcla si gustan)
DISFRUTENLO!!

No comments:

Post a Comment